navigatie overslaan

Doe-tips

Hej 't al heurt? Vertelt alles wat je nog niet wist over Hof van Twente.

  • Leestijd 4
  • Gelezen 1373 keer

Het stikt van de mooie verhalen in Hof van Twente. En het mooie is: we kunnen ze allemaal horen via onze eigen mobiel. Spannend, ontroerend of verrassend zijn ze, maar vooral: uniek. Want ze komen van de bewoners van de zes kernen van de gemeente zelf en ze zijn dus niet zomaar te vinden op een informatiebord of in een brochure.

Al wandelend of fietsend door Markelo, Diepenheim, Goor, Hengevelde, Bentelo en Delden of het buitengebied stuit je op een tegel of op een boomstammetje met een QR-code. Scannen, earplugs in - of luidspreker aan als je samen bent - en meteen beleef je het verhaal intens. Ze sluiten namelijk aan bij de plek waar je je op dat moment bevindt.

Massaal

Evelien Meijer van HofMarketing en Berryl Michel van de gemeente kwamen midden in de eerste coronalockdown op het idee van ‘Hej ’t al Heurt?’ zoals ze hun project doopten. Marriët de Beer en Renée Kleywegt van HofMarketing haakten aan. “Alles zat op slot, het enige dat mensen konden was wandelen. Iedereen kocht een hond, sloeg massaal aan het wandelen en dat doen we nog”, vertelt Marriët. ‘Hoe gaaf zou het zijn als je tijdens zo’n wandeling iets te horen krijgt wat je nog nooit gehoord hebt?’, dachten we destijds. “We filosofeerden verder en zo ontstond het idee. Via de media en de sociale media riepen we mensen op om hun verhaal met ons te delen. Dat gebeurde massaal. We hebben nu al zeventig verhalen die dus op zeventig plekken te beluisteren zijn.” En die verhalen gaan over van álles. Renée en Marriët hebben ze alle zeventig ingesproken in een studio en kennen ze allemaal. Een verhaal over het aapje Billy die ontsnapte en voor flink wat opschudding zorgde. Niet zomaar een aapje, maar het aapje van de moeder van Prins Bernhard die op kasteel Warmelo in Diepenheim woonde.

Een (heel ander) verhaal over de enige familie in Markelo die stroom had destijds en dat deelde met de rest van de straat, althans: totdat de man des huizes naar bed ging. Hij knipperde dan drie keer met zijn lamp om aan te geven dat hij er voor die dag tabak van had. Als hij ging slapen, zat de rest van de straat in het donker. “Gouden verhalen”, vindt Renée, die het fantastisch vindt wat er allemaal naar boven is gekomen. “Het gave is dat er zoveel dingen zijn die ook wij als echte Tukkers en inwoners van de Hof nog nooit gehoord hebben. Het is een mooie mix geworden tussen educatieve verhalen (wat deden de boeren vroeger) en grappige verhalen (Billy) en tussen verre geschiedenis en recente geschiedenis zoals een uitleg over de architectuur van het gemeentehuis in Goor.”

Neutje

Marriët: “Ik kan wel blijven vertellen. Over hoe ze vroeger bij een trouwerij de bruid gingen ophalen in een koets en onderweg overal stopten voor een neutje zodat op het laatst niemand meer wist wie er ook alweer ging trouwen, bijvoorbeeld. Of, weer iets heel anders en niet leuk maar wat ook bij de geschiedenis van Hof van Twente hoort, hoe een paar weken voor de bevrijding Goor werd gebombardeerd en de bevrijding daar een mengeling was van verdriet en opluchting over het einde van de oorlog.” Het project is bedacht door HofMarketing. Twente Marketing zorgde ervoor dat het technisch mogelijk werd. De gemeente en de Provincie deden letterlijk wat duiten in het zakje omdat het idee perfect aansluit bij de gedachte van ‘vitale kernen’.

Virtual reality

Het is de bedoeling dat ‘Hej ’t al Heurt’, de komende jaren steeds wordt uitgebreid. “Er zijn nog veel meer verhalen, we streven naar vijftig nieuwe erbij per jaar. Maar we denken ook aan aanvullingen op het gebied van virtual reality of augmented reality, we kunnen de teksten laten inspreken door bekende Tukkers of juist door bewoners die ermee gekomen zijn, we kunnen hele wandelroutes ontwikkelen, we hebben ideeën genoeg. Maar: het begint bij de inwoners: meld je aan. ‘Ik kan niet schrijven’ of ‘ik kan helemaal niet goed vertellen’ dat is geen reden, we maken er samen een mooi verhaal van!”

Vind hier alle verhalen.

Wat vind je van dit artikel?